www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

Det brinner på Bratt!

I Tisdags natt så brann en utav Falkenbergs äldsta byggnad ner. Som tur är så kom ingen till skada!
Men jädrans tråkigt att byggnaden ej finns mer.

Gustaf Bratts historia


Gustaf Bratt

Fastigheten är det nordligaste korsvirkeshuset i Europa. Det byggdes år 1861 och användes fram till andra världskrigets slut som sädesmagasin av en handelsman vid namn Hellman.I första våningen fanns häststallar.Efter andra världskrigets slut hyrdes andra våningen ut till en handelsman i Göteborg vid namn Gustaf Adolf Bratt.Bratt använde lokalerna för att sortera och förpacka ägg innan de exporterades. Verksamheten upphörde 1954.Mellan 1954 och 1968 användes fastigheten som lagerlokal. Fastigheten var vid den här tiden nedgången och planerades att rivas till förmån för en parkeringsplats

.Men istället för att rivas renoverades huset och 1969 öppnades ett diskotek i lokalerna på andra våningen. Tre år senare flyttade diskoteket ned till första våningen

Midsommarafton 1969 slog Gustaf Bratt upp dörrarna för de första gästerna. Sedan dess har Bratt varit krogen och nöjesstället framför andra i Falkenberg.
Ett ”jättetrevligt discotheque” stod det med tidstypisk käckhet i HN inför premiären. Bakgrunden har tidigare återberättats i HN, men är värd en repris: Ulf Svensson och Göran Andersson skulle gå ut en kväll i Stockholm, men blev inte insläppta på Baldakinen.
Istället gick de till Gamla stan, där det fanns små klubbar med musik. ”Vi hade rätt trevligt, och sa till varandra att vi borde öppna ett sånt ställe i Falkenberg. Det var en stundens ingivelse”, berättade Ulf Svensson för HN i september 2004. De två parhästarna hade då drivit Bratt i 35 år, med långa arbetsdagar och mycket helgarbete.
De första femton åren var det pub och diskotek i det gamla sädesmagasinet. En inspektör från länsstyrelsen kom på besök 1984 och sa ”Här skulle ni ha restaurang”. Samtidigt erbjöd en kock sina tjänster, och snart hade Bratt också blivit en restaurang.
År 2000 blev Kristian Andersson och John Nilsson delägare, och Bratt började i samma veva att servera lunch. Verksamheten har vuxit för varje år och sedan fem år har ägarna planerat att bygga till med ett nytt kök och ytterligare serveringsutrymmen. Det skulle vara möjligt genom att det lilla gröna trähuset, där det förr låg en cykelaffär, revs.
Bygglovsnämnden gav lov hösten 2010, men två boende i det nya bostadsrätthuset på granntomten överklagade, och i maj upphävdes lovet av länsstyrelsen.

fakat från bratt.nu



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Roses | via Tumblr
Roses | via Tumblr
RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo